Denklik Yoluyla Kalfalık Ustalık Belgesi Başvuru Şartları
1) 22 yaşını bitirmiş, 23 yaşından gün almış olmak.
2) En az ortaokul(ilköğretim) mezunu olmak. veya Açıköğretim ortaokulda kayıtlı olmak.
3) Mesleği ile ilgili bir işte en az bir gün sigortası varsa kalfalık sınavına (Teorik(yazılı)+ (Uygulama Beceri) başvuru yapabilir.
4) Kalfalık belgesini almış olup mesleği ile ilgili bir işte en az 5 yıl sigortalı çalışmışlığı varsa ustalık (Teorik(yazılı)+ (Uygulama Beceri) sınavına başvuru yapabilir. NOT: Kafalık almamışsa bir sınav döneminde kalfalık sınavdan başarılı olması durumunda bir sonraki sınav döneminde ustalık sınavına girebilir.
5) Mesleği ile ilgili bir işte en az bir gün Bağ-Kur hizmeti varsa kalfalık sınavına (Teorik(yazılı)+ (Uygulama Beceri) başvuru yapabilir.
6) 6) Kalfalık belgesini almış olup mesleği ile ilgili bir işte en az 5 yıl Bağ-Kur hizmeti varsa Ustalık (Teorik(yazılı)+ (Uygulama Beceri) sınavına başvuru yapabilir NOT: Kafalık almamışsa bir sınav döneminde kalfalık sınavdan başarılı olması durumunda bir sonraki sınav döneminde ustalık sınavına girebilir.
7) En az 8 saat mili eğitim onaylı kurs bitirme belgelerine sahip olanlar kalfalık (Teorik(yazılı)+ (Uygulama Beceri) sınavına girer.
8) En az 756 saat mili eğitim onaylı kurs bitirme belgelerine sahip olanlar ustalık beceri (Uygulama) sınavına girer.
9) Mesleki Açık Öğretim Lisesi yüz yüze eğitimi tamamlama belgesi ile başvuranlar. Ustalık (Teorik(yazılı)+ (Uygulama Beceri) sınavına beceri sınavına girer. ÖNEMLİ NOT: mezun olduğunuz meslek dalındaki diplomanız ustalık belgeniz yerine geçiyor. Aynı alandaki diğer dalların herhangi birine başvuru yapma hakkınız var. Örneğin ) Elektrikli ev aletleri teknik servisi dalında mezunsanız elektrik tesisatları ve pano montörlüğü dalında başvuru yapabilirsiniz.)
10) Ustalık belgesine sahip olup aynı alanda farklı bir daldan ustalık sınavına katılmak için başvuru yapanlar ustalık Ustalık (Teorik(yazılı)+ (Uygulama Beceri) sınavına beceri alınırlar
11) Başvuru yapacağı meslek dalı ile ilgili üçüncü seviye MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişiler, kalfalık (Teorik(yazılı)+ (Uygulama Beceri) sınavına beceri sınavlarına alınırlar. MYK belgesini Mesleki Yeterlilik Kurumu veriyor.
12) Başvuru yapacağı meslek dalı ile ilgili dördüncü seviye MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişiler, ustalık (Teorik(yazılı)+ (Uygulama Beceri) sınavına beceri sınavlarına alınırlar. MYK belgesini Mesleki Yeterlilik Kurumu veriyor.
14) Fiilî askerlik süresi içinde alınan mesleki eğitime ilişkin belgelerle başvuru yapılabilir.(belgelerle ilgili süreler yukarda belirtiği gibidir).
15) Mahkûmiyet süresi içinde alınan mesleki eğitime ilişkin belgelerle başvuru yapılabilir. .(belgelerle ilgili süreler yukarda belirtiği gibidir).
16) Herhangi bir kurumda meslek alanıyla ilgili çalıştığına dair üst yazı ile ilgili belge türüne başvuru yapabilir.(belgelerle ilgili süreler yukarda belirtiği gibidir.)
MÜRACAAT ZAMANI VE SINAV DÖNEMLERİ Kalfalık ve Ustalık Belgesi müracaatları resmi çalışma gün ve saatleri içerisinde olmak şartı ile 2 ayda bir yapılmaktadır.
Şubat Dönemi sınavları için başvurular : Aralık ayı boyunca
Nisan Dönemi sınavları için başvurular : Şubat ayı boyunca
Haziran Dönemi sınavları için başvurular : Nisan ayı boyunca
Ağustos Dönemi sınavları için başvurular : Haziran ayı boyunca
Ekim Dönemi sınavları için başvurular : Ağustos ayı boyunca
Aralık Dönemi sınavları için başvurular : Ekim ayı boyunca